RSG Finance, springplank van accountancy naar bedrijfsleven

Deskundig, betrokken en daadkrachtig. Het zijn de drie kernwaarden van RSG Finance. Het Eindhovense interim-, advies- en recruitmentbureau op het gebied van Finance & Control stoomt talentvolle financials klaar om binnen het eigen kantoor of bij opdrachtgevers een rol van betekenis te spelen, aan deze bedrijven een waarde toe te voegen als kennisspecialist. Die toegevoegde waarde krijgen ze eerst zelf. Met een intern opleidingsprogramma. En - in het geval van elf jeugdige medewerkers - met een trainingstraject bij Markus Verbeek Praehep. Wat heeft hen dat gebracht? Onze accountmanager Belinda Kerkhove schoof aan bij Managing Director Patrick van der Tuin en Interim Professional Kim Visschers.

Als Kim Visschers, laptop of stapeltje financiële overzichten onder de arm geklemd, de kamer nadert waar ze met vertegenwoordigers van haar opdrachtgever heeft afgesproken, houdt ze soms even stil. Een paar seconden maar. Even een mindset voordat ze aanklopt en naar binnen stapt. Even voor zichzelf de boel op scherp zetten. En dan verschijnt er al snel een glimlach op haar gezicht en schuift ze monter en zelfverzekerd bij haar gesprekspartners aan. Want ze weet dat ze op haar kennis kan vertrouwen. En ze heeft geleerd er tijdens een gesprek te stáán.

Trainingstraject bij Markus Verbeek Praehep

Dat heeft ze geleerd tijdens een trainingstraject dat ze bij Markus Verbeek Praehep heeft gevolgd. Aan kennis hoefde ze nauwelijks te worden bijgespijkerd. Voordat ze op 1 maart 2017 bij RSG Finance in dienst trad, heeft ze immers 6½ jaar als accountant gewerkt bij het gerenommeerde PWC Eindhoven. Ze controleerde daar de jaarrekeningen voor klanten in verschillende sectoren en gaf vaktechnische trainingen aan minder ervaren collega's.

Schaven aan soft skills

Wel was het handig om nog wat te schaven aan haar soft skills. Denk aan advies- en communicatievaardigheden, netwerken, overtuigingskracht. Juist nu de automatisering in het financiële vakgebied zo om zich heen grijpt, zijn dat soort competenties belangrijker dan ooit. Computers kunnen dan het reguliere invoerwerk uit handen nemen, de cijfers interpreteren en aan de hand daarvan uitleg en adviezen geven, daar zijn toch echt mensen voor nodig.

Begeleid en opgeleid in de eigen Talent Academy

Intern doet RSG al veel aan ontwikkeling. Haar medewerkers maken ieder een persoonlijk ontwikkelingsplan en daarin geven ze zelf aan waarin ze beter willen worden. In de eigen Talent Academy worden ze begeleid en opgeleid. Voor Kim en tien van haar collega's, allemaal afkomstig uit de accountancy en gebrand op een functie als business controller, wilde Managing Director Patrick van der Tuin daarnaast een externe opleider in de arm nemen. De elf medewerkers kregen daarmee de kans om zich de vaardigheden eigen te maken die hun nieuwe rol met zich meebrengt.

Maatwerkprogramma van ongeveer een jaar

"Het ging puur om het ontwikkelen van soft skills en daarvoor zochten we een maatwerkprogramma van ongeveer een jaar", vertelt Patrick van der Tuin. "We hebben met drie partijen gesproken en hebben gekozen voor Markus Verbeek Praehep. Dat programma vonden we het best. We hebben het samen met Markus Verbeek Praehep opgezet en verdeeld in een stuk inhoud en de ontwikkeling van soft skills. De opleiding hebben we genaamd Certified Business Control en deze uitgevoerd onder de RSG Talent Academy en in-house."

Dagelijks bij de klant aan tafel

Het traject is doorlopen en Kim Visschers kijkt er met een tevreden gevoel op terug. "Ik werk hard aan de punten die ik moet ontwikkelen. In mijn nieuwe rol gaat het immers niet meer om analyseren, maar vooral om vooruitkijken. En ik zit nu dagelijks bij de klant aan tafel in plaats van een paar weken per jaar, ben veel meer betrokken. Daarom wilde ik ook van de accountancy naar het bedrijfsleven overstappen. Maar het kan wel gebeuren dat je tijdens een gesprek met de klant tegen weerstand oploopt. Dat je slecht nieuws moet vertellen. Hoe moet je daar dan mee omgaan? Schuchter opstellen werkt dan natuurlijk niet. Wat wel werkt: begrip tonen, beseffen dat de toon de muziek maakt. In de trainingen hebben we geleerd hoe je het gesprek aangaat, hoe je de boodschap brengt. We oefenden met acteurs. Dat pakte goed uit. Zij konden je echt uit de tent lokken. En dan merk je dat je de gevraagde vaardigheden eigenlijk al in huis hebt. Maar het gaat erom dat je je daarvan bewust bent. Bewustwording - daar draaide het in de training om."

Heel tevreden met de stappen die zijn gezet

Het past allemaal in de filosofie van RSG Finance. Medewerkers een toegevoegde waarde geven, zodat zij op hun beurt een toegevoegde waarde kunnen geven aan de opdrachtgevers waarvoor ze zich inzetten. Patrick van der Tuin: "Zo zijn we een springplank van accountancy naar bedrijfsleven. We zijn altijd voor doorontwikkelen en zijn heel tevreden met de stappen die zijn gezet. We helpen bedrijven met menselijke oplossingen, leveren mensen met de juiste skills. Vandaar ons credo: Human Key Solutions."

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 82346819

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur